Da bi se obezbedila poseta sa Googla neophodno je da se odradi optimizacija sajta. Trenutno je situacija takva da je posećenost sa mobilnih uređaja veća nego ona sa desktop računara. Nikako ne treba biti optimista i verovati pričama da je dovoljno da je sajt responziv i da je to sasvim dovoljno.

Oni koji su odradili pre nekog vremena podešavanja stavki u sklopu sajta da bi bili bolje rangirani prilikom pretraživanja moraju sada da provere kako su pozicionirani prilikom pretrage sa mobilnih. Ljudi kojima nije odrađena optimizacija sajta do sada bi trebali da pažnju posvete podjednako mobilnim i desktop opcijama.

Ceo postupak je jednostavan, odradi se provera i na osnovu dobijenih rezultata se vrše ispravke. Cilj naravno nije dobijanje savršenog sajta, sasvim je u redu da bude malo iznad proseka.

Alati za proveru kako je odrađena optimizacija za sajtove

Možda bi naslov ovog dela teksta trebao imati napomenu da je ovo sve posvećeno proveri za mobilne telefone i tablete. U osnovi ako tražite alate za proveru kako je odrađen SEO, većina rezultata je namenjena za proveru desktop konfiguracija. Za proveru optimizacija za pretraživače pri korišćenju mobilnih ima značajno manje opcija u ponudi.

Optimizacija veb sajta

U samom startu kad su se počeli koristi mobilni za posete sajtovima bilo je dovoljno da su responziv. Na taj način su se prilagođavali svim uređajima bez obzira na dimenzije ekrana. To je bilo dosta davno, sad se gleda na još neke faktore koji ulaze u SEO. Neki od njih su koliko je sajt brz prilikom učitavanja i koliko je mobile friendly.

Prvo ću ovde predstaviti par alata za analizu koju je razvio Google. Ovo su dosta dobri servizi za analiziranje, međutim saveti koje daju za sređivanje stanja su veoma škrti.

►► Prvi je PageSpeed Insights (https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/) koji se među prvima pojavio. Nudi uporedo praćenje rezultata za mobilne i za desktop. Uvdedene su određene izmene nedavno tako da se za posećenije sajtove dobijaju precizniji izveštaji. Rezultat koji se dobije je dovoljan da se kvalitet optimizacije sajta značajnije popravi.

 Google analiza

►► Drugi alat je Google mobile friendly (https://search.google.com/test/mobile-friendly) koji ima za cilj da vidi koliko je sajt prilagođen korišćenju na mobilnim uređajima. Veoma korisna stvar, jer podešavanjem vešeg sajta da bude lak za korišćenje ćete povećati zadržavanje korisnika na njemu.

Ovde se nemere tehničke ferformanse, već samo ono što utiče na korisnički doživljaj (veličina fontova i raspored elemenata na sajtu). Ukoliko posedujete e-prodavnicu svakako je neophodno da ovaj test bude bez greške.

Optimizacija sajta za mobilne

►► Treći alat je Google mobile speed test (https://testmysite.withgoogle.com/intl/en-gb) je najnoviji i njegova namena je merenje brzine kojom se sajt učitava na mobilnom ili tabletu. Ova brzina je veoma bitna jer što je duža to više posetioca odustaje od posete sajtu.

Brzina je najnoviji faktor koji je postavljen kao bitan kad je u pitanju optimizacija sajta za mobilne i tablete. Nikako nije najvažniji faktor, ali će svi oni koji obrate pažnju na ovo poboljšati svoje pozicije globalno.

Test your mobile speed

►► Četvrti alat je Mobile test (http://mobiletest.me/) kojiomogućuje proveru kako sajt izgleda na različitim uređajima. Oko upotrebe dobijenih rezultata bi se moglo raspravljati, koliko su korisni. Međutim nije loše proveriti kako će testiranje dati rezultate.

►► Peti alat je Screnfly (http://quirktools.com/screenfly/) koji takođe omogućava proveru izgleda sajta na različitim uređajima. Ovaj osim testova na mobilnima nudi i druge opcije kao što su tablet ili desktop.

►► Šesti alat je Ready mobi (https://ready.mobi/) i on je dobar pošto daje precizan prikaz grešaka koje treba rešiti radi bolje optimizacije sajta. Testiranje je zanovano na preporukama W3C standards, Yahoo's YSlow i Google's Page Speed guidelines.

►► Sedmi alat je Responsinator (http://www.responsinator.com/) koji nudi jednostavan prikaz na različitim dijagonalama ekrana. Nažalost nema nekih preporuka šta bi trebalo ispravljati ili bar saveta.

►► Osmi alat je Dareboost (https://www.dareboost.com/) daje weoma opširan izveštaj sa spiskom konkretnih grešaka i savetima. Nije sve obavezno vezano za optimizaciju sajtova za monilne telefone, ali je svakako korisno da se odrade poboljšanja.

Ovo je neki spisak koji ne treba uzimati zdravo za gotovo. Uvek se pojavljuju novi alati, a neki stari odlaze u prošlost. Ne treba zanemariti ni lično proveravanje sajtova na tabletima ili mobilnim telefonima.

cena seo

tri zvezde apatin