Na internetu ima veoma mnogo sajtova i svaki dan se pojavljuju hiljade novih. Najbolja opcija da se istaknete među njima jeste da se prilagodite smernicama koje su preporučili pretraživači. Postoje tri veće kategorije gde se mogu odraditi poboljšanja: tehnički uslovi, na sajtu(on page) i van sajta (off page).

Prosto rečeno optimizacija za pretraživače je određeni niz poslova koji trebaju da se odrade na sajtu, a za uzvrat će se taj sajt bolje pozicionirati prilikom pretrage. Sve stvari koje se gledaju su na neki način povezane sa tim koliko je sajt prilagođen za posetioce.

Pretraga pomoću Googla

preuzeto sa pixabay.com

Ko je na prvoj strani rezultata pretrage dobar je, ko je prvi u rezultatima pretrage, taj je najbolji. Možda ne najbolji po kvalitetu, ali svakako najbolji po broju posetilaca koji mu stižu sa Googla.

A sistem je jednostavan, iako ima mnogo stavki ali su sve one usmerene da obave jednu funkciju. Sve mora biti u funkciji korisnika, tog posetioca koga želimo dovesti na naš sajt. Zapitajte se koliko ste se potrudili da olakšate korišćenje sajta svojim posetiocima.

Na šta sve treba obratiti pažnju

Okvirno je sve to jasno, postoji opšte uputstvo koje je ekipa oz Googla napravila. Tu su najvažnije opšte stvari koje bi trebale nekako da se podrazumevaju. Ovde ću navesti neke od stavki, a posle ću navesti par primera.

Ovo je spisak bitnih stavki, ali redosled neznači da su neke bitnije od dugih. Neću ovde puno pisati objašnjavajući šta i kako  za svaku stavku. Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih za neke stavke, javite se porukom pa ću dodatno objasniti.

    • sitemap.xml
    • robots.txt
    • ključne reči i fraze
    • unutrašnji linkovi
    • spoljašni linkovi
    • prilagođenost za mobilne uređaje
    • kvalitetan sadržaj
    • unikatan sadržaja
    • dužina saržaja
    • promocija na društvenim mrežama
    • skripte i kod da budu urađeni po novim standardima
    • korišćenje title i alt taga
    • domen
    • hosting
    • SSL sertifikat
    • prijateljski URL
    • struktura kategorija
    • broj poseta sajtu
    • vreme zadržavanja posetilaca
    • poštovanje autorskih prava

Ova lista je okvirna i ni izbliza na njoj nisu sve stavke o kojima se priča kada se radi optimizacija sajtova za pretraživače. Sada će neki da se slože sa njom mada ima i onih koji će je negirati. Naravno iz Googla stižu neki uopšteni odgovori vezani za optimizaciju sajtova, ali ništa preterano precizno definisano.

procena statistike

izvor - pixabay.com

Nekoliko primera

Mada deluje logično veoma je bitno da vam na sajti nema virusa ili malwera.  Stvar je da kada se sajt napravi on zahteva da ga redovno održavate. Svi delovi sajta moraju biti updejtovani na najnovije verzije. Ako ima nekih prospusta sa tim u vezi, to je potencijalna opasnost.

Neko može iskoristiti taj nedostatak i instalirati problematičan kod. Kada Google prilikom indeksiranja primeti problem, takav sajt naglo pada u rezultatima pretrage, a ubrzo bude i isključni u potpunosti.

Trenutno se sajtovima u velikom broju slučajeva pristupa preko mobilnih uređaja. To nije samo da su sajtovi responziv i da se prilagođavaju svakom uređaju. Sada se dosta gleda na brzinu učitavanja i na to njegov izgled bude mobile frendly. Sajtovi koji ne ispunjavaju dobro ove standarde će se lošije prikazati u rezultatima pretraživanja preko mobilnih uređaja.

Ukoliko se desi da ne postoji strana koju posetilac želi posetiti, prikazuje se greška 404. Recimo obrisali ste neku strani, ali je negde ostao link ka toj strani. Da bi se postioc zadržao zgodno je na toj strani lepo pozicionirati formu za pretragu ili spisak kategorija na sajtu.

Hosting je veoma bitna stvar, potrebno je odabrati onaj paket koji optimalno odgovara vašim potrebama. Za razliku od sajta gde se sve može podesiti prema potrebama vlasnika sajta, na serveru nema baš mnogo opcija koje se mogu prilagođavati potrebama vlasnika sajta.

Materijal koji se koristi na sajtu mora biti od vlasnika sajta ili on treba  imati dozvolu da ga koristi. Na žalost prilično je raširena pojava da se neke stavke uzimaju iz drugih izvora bez dozvole. Ovo se sada relativno lako utvrđuje i vlasnik autorskih prava može da javi Googlu da se na tom sajtu krši zakon, nakon čega sledi opomena i kazneni penali.

Kako se radi SEO

Najbolje je kada se počne od starta, pre pravljenja samog sajta. Prvo se odabere dobar domen, zatim dobar hosting gde će sajt biti smešten. Zatim se osmisli struktura kategorija na sajtu i odabere se CMS sa kojim će se raditi.

Kada se sajt podigne, instalira se Google Analytics i sajt se poveže sa Google Search Consolom. Na taj način se može pratiti statistika vezana za posetu. Potom sledi unošenje sadržaja i njegova promocija da se privuku posetioci.

Najveći deo toga se odradi jedanput i nakon toga se samo povremeno proverava da li je sve u redu.

Optimizacija za pretraživače je proces koji uvek traje. Treba raditi provere da li je sve u redu, da li je sadržaj koji se objavljen dobro napisan, da li su svi delovi sajta na najnovijim vezijama.

Malo je komplikovanije kada se optimizacija za pretraživače počinje primenjivati na postojećim sajtovima. Posebno je nezgodno ako se o tome pre nije vodilo nimalo računa.

Važno je znati da se aktivnosti oko toga ne mogu odraditi za nedelju ili dve, već je potrebno bar 6 meseci od početka aktivnosti da bi se videli rezultati.

Zašto je SEO važan

SEO je važan zbog krajnjih rezultata, potrebno je predstaviti sajt posetiocu da bi on došao i pogledao ga. Ali tu na scenu stupa optimizacija, jer je bitno da se vaš sajt predstavi pravom posetiocu.

Ljudi kod nas uglavnom na sajtove dolaze tako što koriste Google pretragu. Preko 98% poseta ode na linkove koji se nalaze na prvoj strani., Poneko zaluta i na drugu stranu rezultata pretrage, ali niko ne ide dalje.

Međutim bitno je da napomenuti da nije svaka optimizacija preporučljiva za korišćenje na sajtu. Black hat je nešto što treba izbegavati, to su metode koje Google algoritam brzo prepoznaje i potom kažnjava sajtove koji ga koriste.

osnove optimizacije za pretraživač

Koliko košta SEO

Ovo je verovatno najzanimljivije pitanje, jer ako ima toliko mnogo posla sigurno je veoma skupo. Tako bar kaže nekako logika, međutim situacija je drugačija.

Mada deluje kao da ima mnogo posla, to se sve može podeliti i raditi po segmentima. Na taj način se cena može korigovati prema potrebama vlasnika sajta.

Prvi kontakti i neke osnovne analize se najčešće ne naplaćuju. Nakon toga se radi procena koliko je sati potrebno da se nešto odradi i pomnoži sa cenom po satu.

Tu je i opcija uzimanja paketa gde su cene unapred definisane, a kreću so oko 400 eura za osnovnu verziju optimizacije u punom kapacitetu. Postoje tu i neke ponude po nižim cenama, ali one obuhvataju samo određene delove poslova koji trebaju da se odrade.

Na kraju moram spomenuti opciju da možete i sami raditi na optimizaciji za pretraživače, samo će trebati više vremena da se postignu dobri rezultati. Ukoliko već imate posao i sajt vam služi za plasiranje roba ili usluga, verovatno vam je bolje da angažujete nekog stručnjaka. A da se vi za to vreme posvetite vašem poslu.

Šta ja nudim

Prve konsultacije i osnovna analiza su besplatni. Ovo važi kako za postojeće sajtove, tako i ako tek planirate da napravite neki novi. Nakon toga se možemo dogovoriti koji deo će se raditi i na osnovu obima posla se dogovorimo za cenu.

Znači ja nenudim gotove pakete, pa zato nema ni unapred definisane cene. Kada se javite mogu vam pokazati neke radove na kojima sam radio u prethodnom periodu.

Ukoliko vam treba dodatnih informacija vezanih ono o čemu sam pisao ili imate nekih drugih pitanja vezanih za SEO kontaktirajte me i rado ću da odgovorim.

Kontakt

cena seo

tri zvezde apatin