Kada posetioc dođe na vaš sajt, onće o vama steći utisak na osnovu onoga što ste napisali i na osnovu slika koje se nalaze na njemu. Ukoliko tu postoje neki propusti, nastaće šteta koja se kasnije teško može nadohnaditi. Ovde ću navesti neke najbitnije stavke vezane za pisanje tekstova namenjenih sajtovima.

Na početku treba reći da pisanje tekstova za sajtove nije jednostavna stvar. Postoji nekoliko načina formatiranja teksta i uopšte stila pisanja koji se međusobno značajno razlikuju. Nije isti tekst za predstavljanje proizvoda u e- prodavnici ili pisanje opisa letovanja.

Osnovna podela je na dve vrste - copywriting i content writing.  Ove dve stvari nemaju dobar prevod u srpskom jeziku, a za obe se koristi približen izraz kreativno pisanje. Pomalo je to nezgodan prevod jer ništa ne precizira.

Copywriting je u osnovi pisanje tekstova koji imaju najviše marketinšku namenu. U osnovi je cilj promocija ili pomaganje prodaje. Veoma je bitna stavka i ovakav način pisanja se koristi za opise proizvoda u e-prodavnicama, promotivne oglase, prodajna pisma, nastup na društvenim mrežama, landing page.

Sam copywriting zahteva pored određenog stila pisanja, znaje u upotrebi grafike i linkova pri kreiranju sadržaja. Takođe zahteva poznavanje nekih tehničkih stavki kao što je baunce rate i kako da se on smanji.

Content writing sa druge strane ima za cilj da određene sadržaje predstavi čitaocima, ali ovde imajući u vidu sve specifičnosti interneta. Ovde je marketing sveden na najmanju moguću meru.

Cilj je da se čitaoci informišu o nečemu kroz opširan tekst propraćen dobrim slikama. Uz to se plasiraju i linkovi koji omogućavaju da se obavi dodatno informisanje onih koji su zainteresovani.

Šta je bitno kod pisanja članaka

Realno najvažniji je posetilac sajta i da se njemu pruži odgovarajuća vrednost. Ovo nije samo kliše ili neki stereotip,nije cilj uvaljivanje proizvoda ili usluga. Korisnici se danas mnogo bolje informišu pre kupovine, što zahteva da se nastup na internetu prilagodi savremenom vremenu.

Prva stavka kod bilo kakvog teksta na internetu jeste da on mora biti što precizniji. Takođe je potrebno ispoštovati pravila formatiranja teksta, jer sada preko pola posetioca dolazi sa mobilnih uređaja.

Čitaoci članke prvo skeniraju, pa je bitno kako se postavljaju podnaslovi i kako glase, kakve su slike u sklopu članaka i šta je podebljano u samom tekstu.

Druga stavka jeste SEO (optimizacija za pretraživače), to jeste da su sami tekstovi prilagođeni tome da se razume o čemu se tu tačno radi. Ukoliko je čitav tekst dobar, posetioc se duže zadržava, što dovodi do poboljšanja pozicije na pretraživaču.

Treća stavka su linkovi, oni su važni i za posetioce i za samo indeksiranje stranice. Trebalo bi da bude par linkova koji vode na slične članke unutar sajta i bar jedan link prema nekom drugom sajtu.

Dužina tekstova zavisi od strukture gde se pojavljuje i nije najbitnija kod pisanja za sajtove. Nikako ne treba očekivati da će najduži tekst biti najbolje rangiran i posećen od strane korisnika.

pisanje tekstova za sajt

izvor - pixabay.com

Kako do kvalitetnih tekstova ?

Postoje dve opcije, da sami napišete ili da neko drugi napiše za vas. Obe opcije imaju dobre i loše strane i nijedna se ne može nametnuti kao idealna.

Ukoliko vi pišete članak, jasno je da super poznajete proizvod ili uslugu koju nudite.  Takođe veoma dobro poznajete vaše kupce i znate šta im je bitno i šta traže. Međutim mana je to što ne poznajete formatiranje za internet i SEO.

Činjenica je da se to sve može naučiti, ali je takođe i situacija takva da vi imate svoj posao. Nije baš zgodno da zapustite vaše obaveze da bi ste naučili šta su neke fraze kao na primer keyword cannibalism, bounce rate, alt tag, user friendly URL.

Ali čak i kada to naučite, samo kreiranje tekstova zahteva vreme koje opet morate da odvojite umesto da se bavite svojim pravim poslom.

Druga opcija je da angažujete nekoga da to odradi za vas, što opet ima svoje mane i prednosti. Da krenemo od mana, angažovani pisac ne poznaje to čime se vi bavite  i nerazume baš najbolje potrebe vaših kupaca. Potrebno je vremena dok prouči te stavke, ne može baš odmah da počne pisati.

Prednosti su što poznaje kako treba pisati, zna kako trebaju izgledati tekstovi od 400 reči a kako oni od 2000 reči. Poznaje razliku između poruke na društvenim mrežama od one koja će se poslati putem emaila (newslettera). Takođe poznaje optimizaciju za pretraživače i vrlo verovatno da ima kontakte koji mogu da obezbede relevantne linkove ka vašim tekstovima.

Kontaktirajte me ukoliko imate pitanja ili radi konsultacije oko pisanja tekstova. To je besplatna opcija.

Kolika je tu cena zapravo ?

Cena se formira u zavisnosti od količine i kvaliteta, kao i za sve uglavnom što ide.  Cene se kreću od 700 dinara za 1000 reči, pa naviše. Ta cena ne podrazumeva optimizaciju za pretraživače.


Sa optimizacijom za pretraživače bi cena bila od 2500 dinara za 1200 reči.

Ukoliko se odlučite za poručivanje tekstova, nebitno za koju namenu nikako se nemojte isljučivo voditi onim što su pisci napisali u svojim ponudama. Ipak su oni stručnjaci za promociju.

Potrebno je tražiti da vidite njihove ranije radove i videti kako se oni rangiraju na pretraživačima. A možete se osloniti i na preporuke drugih koji su pre vas angažovalli nekoga da piše za njih.

Od dobrog pisca prilično zavisi kako će se vaš tekst rangirati na pretraživaču i da li će se uopšte pojaviti na prvoj strani Googla. Ako jeftino platite tekst i on se nađe na trećoj strani pretrage, njega niko nikad neće posetiti.

Šta ja nudim

Prva stvar su konsultacije koje su besplatne, potrebno je samo da me kontaktirate. Potrebno je da predstavite šta treba da se objavi i gde, te da objasnite kakav cilj želite postići. Ako imate proizvod ili uslugu da se infomišete kako da na najbolji način to predstavite potencijalnim kupcima.

Konsultacije se obično obavljaju pomoću e-maila, po potrebi Skype ili sastankom uživo. To je deo koji je besplatan. Nakon što utvrdimo šta bi bilo najbolje dolazi do dogovora vezanih oko pisanja tekstova.

Cena za prosečan tekst koji bi pisao je od 1200 reči bi bila 2500 dinara.

 

U zavisnosti od zahtevnosti tekstova cena bi išla gore ili dole. To je sa osnovnim istraživanjem ključnim rečima (ne radim na osnovu neke ljiste ključnih reči koje je neko drugi radio)

Svi teksto cu unikatni, gramatički ispravni i optimizovani za pretraživače.

Postoji mogućnost i da napišem neki tekst u zamenu za link, takozvani guest posting.

Za tekstove koje pišem sam radim istraživanje ključnih reči, ne koristim liste ključnih reči i fraza koje ste sami napravili ili je neko kreirao za vas.

Kontakt

tri zvezde apatin