Ukoliko već duže vremena imate sajt, a čini vam se da on ne ostvaruje dobre rezultate vreme je da se proveri zašto. Problemi su najčešće tehničkog tipa i ovde ću predstaviti pet stvari koje se lako provere. Ovo nikako nisu neke čudotvorne stavke koje ako rade bićete najbolji, a ako nerade to je propast. Istina je da ćete dovođenjem ovoga u red svakako u nekoj meri poboljšati rad sajta, a samim tim i njegovu posećenost.

Stavke koje ću nabrojati su osnova i vrlo verovatno je da ih vaš sajt ima, međutim ako nisu dobro podešene to dovodi do lošijih rezultata. Samo rešavanje problema neće predstavljati problem ako se ustanovi da on postoji.

Ovde ćemo dati savete samo kako da proverite da li problem postoji. Ako se ustanovi da ima problema treba pristupiti njegovom rešavanju. To već zavisi od toga kako je napravljen sajt i kako je podešen server gde se sajt vrti. Najbolje je da se obratite osobi koja vam održava sajt.

 

Robots.txt

Dokument naziva robots.txt je prosta tekstualna datoteka koja za cilj ima da saopšti robotima koji vrše indeksiranje šta vi želite. U osnovi je veliki problem ako takav dokument ne postoji, treba ga kreirati sa osnovnom naredbom da je dozvoljeno indeksiranje sajta za pretraživače.

Sajtovi mogu da rade i bez njega, međutim tada se neće iskoristiti sve mogućnosti koje postoje. Broj komandi koji se dodaju u njega je jako velik, ali treba voditi računa jer je u pitanju sistemski dokument. Mala greškica u naredbi, preskočeno prazno mesto ili malo umesto velikig slova mogu napraviti problem.

Provera: Potrebno je da iza domena dodate naziv ovog dokumenta. To bi trebalo da izgleda ovako imedomena.com/robots.txt i to je sve. Kada to probate učitati treba da se otvori prosta strana sa jednostavnim tekstom i uputstvima šta se očekuje od robota za indeksiranje. Ukoliko se otvori Error 404 strana sajta znači da taj dokumment ne postoji u sklopu sajta.

Ovo možete proveriti i uz pomoć online alata.

Sitemap.xml

Funkcija dokumenta sitemap jeste da omogući bolje indeksiranje svih stranica sajta i njihov prikaz u rezultatima pretraživanja. To je praktično dokument sa spiskom svih adresa stranica na sajtu i osnovnim podacima o čemu se tu radi. Roboti koji vrše indeksiranje dolaze na poziciju koja je za to predviđena povremeno i posećuju te linkove.

I bez ovog dokumenta sajtovi mogu da rade, ali su njihovi rezultati na pretraživačima u nekom delu slabiji. I usled toga dolazi do manje posete. Pored osnovnog načina predstavljanja sitemapa ima tu nekih dodatnih mogućnosti koje se koriste u specijalnim situacijama. Ali preko 97% sajtova to ima podešeno na jednak način.

Provera: Potrebno je da iza naziva domena ukucate frazu sitemap.xml. To bi trebalo da izgleda ovako imedomena.com/sitemap.xml i to je to. Kada to probate da očitate pojaviće se bela strana sa tekstom koji će sadržati dosta linkova sa sajta. Ovde ne postoji jedinstven način kako će to biti prikazano, ima različitih sistema. Međutim ako se ne otvori ništa ili se prikaže Error 404 znači da verovatno ima problema. Tu je mogućnost da se takav dokument nalazi na drugom mestu u sklopu sajta, ali je to malo verovatno.

Ovo možete proveriti i uz pomoć online alata.

WWW ili ga nema

Osnovna oznaka iz ranijih dana rada interneta je WWW, to je skraćenica od World Wide Web. U tom periodu je bila obavezna ispred naziva domena, da se označi kom segmentu interneta pripada.

Vremenom to nije postala obavezna stavka i počelo se izbacivati. Međutim kako nije bilo jasno definisano, koristile su se obe varijate istovremeno. I onda je stigla preporuka da se koristi samo jedna opcija sa www ili bez toga uz naziv domena

Provera: U adres bar browsera je potrebno pristupiti sajtu po sistemu imedomena.com, a potom i www.imedomena.com. Ukoliko je dobro podešeno, odradiće se redirekcija i oba puta će biti učitana samo jedna opcija. Međutim ako taj problem nije rešen, obe varijante sajta će biti dostupne.

Jedno uputstvo kako se može podesiti, mada ima i drugih načina.

HTTPS ili HTTP

testiranje sajta

slika preuzeta sa pixabay.com

Jedna od bitnijih stavki na internetu jeste bezbednost, a jedan od načina da se to poboljša jeste korišćenje protokola HTTPS (prepoznatljiv po zelenom katancu u adres baru). Ovo se uglavnom podešava relativno lako, ali kao i sa oznakom www i ovde postoji mogućnost da sajt bude dostupan na dve adrese.

Potrebno je da se nakon podešavanja pristupa preko HTTPS protokola odradi redirekcija. Nakon što neko proba da pristupi sajtu sa protokolom HTTP biće preusmeren i sajt će mu se učitati sa HTTPS na početku (zeleni katanac).

Provera: Prvo se učita sajt https://imedomena.com/ i potom se proba učitati sajt ali da se na početku izostavi slovo S. Druga adresa bi izgledala ovako http://imedomena.com/. Ako je sve namešteno kako treba na kraju oba pokušaja će se učitati verzija sa HTTPS na početku. Ukoliko se učita varijanta sajta sa HTTP na početku, potrebno je da se podesi preusmeravanje.

Jedno uputstvo kako se to može podesiti, a ima i drugih načina.

Praćenje statistike

Pod praćenjem statistike zapravo mislim da li je u sklopu sajta instaliran Google Analytics. Jednostavno rečeno, bez informacija kako korisnici koriste vaš sajt ne možete ni poboljšati svoje rezultate na internetu. Postoje naravno i drugi načini za prikupljanje statističkih podataka, ali za osnovne stvari je sasvim dovoljan Google Analytics.

Ukoliko imate nekoga ko vam održava sajt, kontaktirajte ga i pitajte. Ukoliko to nije povezano, potrebno je to odraditi. Ukoliko vam je neko u prethodnom periodu napravio sajt, a vi sada neznate da li je to povezano ili nije, situacija je takva da verovatno da nije.

Provera: Ovde je stvar malo drugačija jer se provera može obaviti sa nekim od online alata. Tu je i opcija da proverite u Page sorcu (Ctrl+U) da li je unutar koda negde spomenut google-analytics.com. Za one koji se slabije snalaze tehnikom, preporučujem ipak neki od mnogobrojnih online alata.

Ovo možete proveriti i uz pomoć online alata.

...

Ovo je samo 5 stvari na koje valja obratiti pažnju, jer će njihovo rešavanje doveti do poboljšanja posećenosti na duži period. Prve četri stavke se odrade jedanput i na njih ne treba obraćati pažnju. Istina je da je to dobro rešeno kod 97% sajtova, ali svakako je nešto što valja proveriti. Ako postoji problem i znate da postoji, to se lako može rešiti.

Što se tiče statistike posećenosti, tu je već potreban određeni angažman u određenim vremenskim intervalima. Najprostije je da proveravate da li ima posetilaca, odakle su, šta im je nazanimljivije. Za neko naprednije korišćenje podataka je potrebno malo izdvojiti vremena i naučiti ili angažovati stručne osobe da na osnovu tih podataka daju konkretne predloge kako da unapredite sajt i svoje poslovanje pomoću njega.

tri zvezde apatin