tri zvezde apatin

Za radom na Internetu postoji interesovanje, a kako se od nečega mora početi napravićemo jednu radionicu vezanu za pisanje tekstova za internet. Sama radionica je namenjena za početnike koji žele da se upoznaju sa osnovama, a učešće na njoj je besplatno.

Radionica sa temom pisanje članaka za internet će biti održana 26 oktobra 2019 godine, u periodu od 17 do 20 časova. Za učešće na radionici je potrebno poneti laptop. Da bi rezervisao mesto na radionici javi se preko kontakt forme.

Napisati članak deluje jednostavno, što zapravo i jeste, posebno ako poznajete temu o kojoj pišete. Međutim napisati članak koji se se svideti čitaocima jer je dovoljno stručan, lepo napisan i sa dobrim slikama je malo teže. Sad mana prostog pisanja i objavljivanja članka je što to rade i svi ostali, za bolji rezultat je potrebno prvo naučiti stvari koje su bitne sa sam proces.

Radionica će biti podeljena u 4 manje celine:

  1. Kako odabrati dobru temu za članak
  2. Kako se informisati vezano za temu o kojoj se piše
  3. Kako napisati i formatirati članak
  4. Kako promovisati članak nakon objavljivanja

 

Radionica za pisanje tekstova

slika sa pixabay.com

Kako odabrati dobru temu za članak

Prilikom odabira teme treba povesti računa o tome šta je vezano za nju najinteresantnije čitaocima. Na radionici će biti predstavljeno kako da se stvar sagleda iz nekoliko različitih uglova i kako da se izvrši odabir same teme članka.

Kako se informisati vezano za temu o kojoj se piše

Kako niko nije stručnjak za sve, potrebno se dodatno informisati. Na radionici će se predstaviti nekoliko načina, a kad se počne pisati tekst treba se odlučiti koji je od njih najbolji za tu priliku.

Kako napisati i formatirati članak

Formatiranje članka, raspored podnaslova i slika je veoma bitan, treba ga odraditi da sve izgleda dobro i na kompjuterima i na mobilnima. Na radionici ćemo predstaviti postupak i objasniti na koje delove i zašto treba posebno da se obrati pažnja.

Kako promovisati članak nakon objavljivanja

Kada se završi članak i kada se objavi potrebno je potencijalne čitaoce obavestiti da on postoji. Na radionci ćemo predstaviti najpopularnije načine kako to da se odradi, a da ne bude prosto spamovanje korisnika.


 

Ukoliko ste zainteresovani za učestvovanje, javite nam se preko kontakt strane. Broj mesta je ograničen i potrebno je na vreme rezervisati mesto.Upišite ispravan email adresu i druge svoje podatke da vas možemo kontaktirati.

 

 

Ukoliko već duže vremena imate sajt, a čini vam se da on ne ostvaruje dobre rezultate vreme je da se proveri zašto. Problemi su najčešće tehničkog tipa i ovde ću predstaviti pet stvari koje se lako provere. Ovo nikako nisu neke čudotvorne stavke koje ako rade bićete najbolji, a ako nerade to je propast. Istina je da ćete dovođenjem ovoga u red svakako u nekoj meri poboljšati rad sajta, a samim tim i njegovu posećenost.

Stavke koje ću nabrojati su osnova i vrlo verovatno je da ih vaš sajt ima, međutim ako nisu dobro podešene to dovodi do lošijih rezultata. Samo rešavanje problema neće predstavljati problem ako se ustanovi da on postoji.

Ovde ćemo dati savete samo kako da proverite da li problem postoji. Ako se ustanovi da ima problema treba pristupiti njegovom rešavanju. To već zavisi od toga kako je napravljen sajt i kako je podešen server gde se sajt vrti. Najbolje je da se obratite osobi koja vam održava sajt.

Robots.txt

Dokument naziva robots.txt je prosta tekstualna datoteka koja za cilj ima da saopšti robotima koji vrše indeksiranje šta vi želite. U osnovi je veliki problem ako takav dokument ne postoji, treba ga kreirati sa osnovnom naredbom da je dozvoljeno indeksiranje sajta za pretraživače.

Sajtovi mogu da rade i bez njega, međutim tada se neće iskoristiti sve mogućnosti koje postoje. Broj komandi koji se dodaju u njega je jako velik, ali treba voditi računa jer je u pitanju sistemski dokument. Mala greškica u naredbi, preskočeno prazno mesto ili malo umesto velikig slova mogu napraviti problem.

Provera: Potrebno je da iza domena dodate naziv ovog dokumenta. To bi trebalo da izgleda ovako imedomena.com/robots.txt i to je sve. Kada to probate učitati treba da se otvori prosta strana sa jednostavnim tekstom i uputstvima šta se očekuje od robota za indeksiranje. Ukoliko se otvori Error 404 strana sajta znači da taj dokumment ne postoji u sklopu sajta.

Ovo možete proveriti i uz pomoć online alata.

Sitemap.xml

Funkcija dokumenta sitemap jeste da omogući bolje indeksiranje svih stranica sajta i njihov prikaz u rezultatima pretraživanja. To je praktično dokument sa spiskom svih adresa stranica na sajtu i osnovnim podacima o čemu se tu radi. Roboti koji vrše indeksiranje dolaze na poziciju koja je za to predviđena povremeno i posećuju te linkove.

I bez ovog dokumenta sajtovi mogu da rade, ali su njihovi rezultati na pretraživačima u nekom delu slabiji. I usled toga dolazi do manje posete. Pored osnovnog načina predstavljanja sitemapa ima tu nekih dodatnih mogućnosti koje se koriste u specijalnim situacijama. Ali preko 97% sajtova to ima podešeno na jednak način.

Provera: Potrebno je da iza naziva domena ukucate frazu sitemap.xml. To bi trebalo da izgleda ovako imedomena.com/sitemap.xml i to je to. Kada to probate da očitate pojaviće se bela strana sa tekstom koji će sadržati dosta linkova sa sajta. Ovde ne postoji jedinstven način kako će to biti prikazano, ima različitih sistema. Međutim ako se ne otvori ništa ili se prikaže Error 404 znači da verovatno ima problema. Tu je mogućnost da se takav dokument nalazi na drugom mestu u sklopu sajta, ali je to malo verovatno.

Ovo možete proveriti i uz pomoć online alata.

WWW ili ga nema

Osnovna oznaka iz ranijih dana rada interneta je WWW, to je skraćenica od World Wide Web. U tom periodu je bila obavezna ispred naziva domena, da se označi kom segmentu interneta pripada.

Vremenom to nije postala obavezna stavka i počelo se izbacivati. Međutim kako nije bilo jasno definisano, koristile su se obe varijate istovremeno. I onda je stigla preporuka da se koristi samo jedna opcija sa www ili bez toga uz naziv domena

Provera: U adres bar browsera je potrebno pristupiti sajtu po sistemu imedomena.com, a potom i www.imedomena.com. Ukoliko je dobro podešeno, odradiće se redirekcija i oba puta će biti učitana samo jedna opcija. Međutim ako taj problem nije rešen, obe varijante sajta će biti dostupne.

Jedno uputstvo kako se može podesiti, mada ima i drugih načina.

HTTPS ili HTTP

testiranje sajta

slika preuzeta sa pixabay.com

Jedna od bitnijih stavki na internetu jeste bezbednost, a jedan od načina da se to poboljša jeste korišćenje protokola HTTPS (prepoznatljiv po zelenom katancu u adres baru). Ovo se uglavnom podešava relativno lako, ali kao i sa oznakom www i ovde postoji mogućnost da sajt bude dostupan na dve adrese.

Potrebno je da se nakon podešavanja pristupa preko HTTPS protokola odradi redirekcija. Nakon što neko proba da pristupi sajtu sa protokolom HTTP biće preusmeren i sajt će mu se učitati sa HTTPS na početku (zeleni katanac).

Provera: Prvo se učita sajt https://imedomena.com/ i potom se proba učitati sajt ali da se na početku izostavi slovo S. Druga adresa bi izgledala ovako http://imedomena.com/. Ako je sve namešteno kako treba na kraju oba pokušaja će se učitati verzija sa HTTPS na početku. Ukoliko se učita varijanta sajta sa HTTP na početku, potrebno je da se podesi preusmeravanje.

Jedno uputstvo kako se to može podesiti, a ima i drugih načina.

Praćenje statistike

Pod praćenjem statistike zapravo mislim da li je u sklopu sajta instaliran Google Analytics. Jednostavno rečeno, bez informacija kako korisnici koriste vaš sajt ne možete ni poboljšati svoje rezultate na internetu. Postoje naravno i drugi načini za prikupljanje statističkih podataka, ali za osnovne stvari je sasvim dovoljan Google Analytics.

Ukoliko imate nekoga ko vam održava sajt, kontaktirajte ga i pitajte. Ukoliko to nije povezano, potrebno je to odraditi. Ukoliko vam je neko u prethodnom periodu napravio sajt, a vi sada neznate da li je to povezano ili nije, situacija je takva da verovatno da nije.

Provera: Ovde je stvar malo drugačija jer se provera može obaviti sa nekim od online alata. Tu je i opcija da proverite u Page sorcu (Ctrl+U) da li je unutar koda negde spomenut google-analytics.com. Za one koji se slabije snalaze tehnikom, preporučujem ipak neki od mnogobrojnih online alata.

Ovo možete proveriti i uz pomoć online alata.

...

Ovo je samo 5 stvari na koje valja obratiti pažnju, jer će njihovo rešavanje doveti do poboljšanja posećenosti na duži period. Prve četri stavke se odrade jedanput i na njih ne treba obraćati pažnju. Istina je da je to dobro rešeno kod 97% sajtova, ali svakako je nešto što valja proveriti. Ako postoji problem i znate da postoji, to se lako može rešiti.

Što se tiče statistike posećenosti, tu je već potreban određeni angažman u određenim vremenskim intervalima. Najprostije je da proveravate da li ima posetilaca, odakle su, šta im je nazanimljivije. Za neko naprednije korišćenje podataka je potrebno malo izdvojiti vremena i naučiti ili angažovati stručne osobe da na osnovu tih podataka daju konkretne predloge kako da unapredite sajt i svoje poslovanje pomoću njega.

Idealan način poslovanja podrazumeva da se za kratko vreme odrade one najbitnije stavke. Sada tu postoje dva problema: kako prepoznati šta je bitno za posao i kako da se skrati vreme potrebno za izvršenje obaveza. Za obe opcije ima nekoliko načina da se poveća efikasnost bez gubitaka u kvalitetu.

Radeći na internetu više od deset godina, pratio sam direktno evoluciju razvoja načina poslovanja. Velika većina metoda i postupaka u realnom poslovanju je prisutna i u digitalnom obliku, što značajno ubrzava obavljanje posla.

Često vidim kod ljudi koji tek počinju da koriste internet u svom poslovanju ne koriste dobra rešenja. Iz tog razloga sam odlučio da ponudim konsultacije u vezi online poslovanja i kako ga poboljšati.

Kao tri najslabije karike sam uočio: metode organizovanja, alate koji se koriste i načine komunikacije. Koliko je moguća ukratko ću probati da predstavim opcije koje postoje ovde u tekstu.

Ukoliko imate pitanja javite se, početne konsultacije su besplatne.

Organizacija posla

Svakodnevno se sretnemo sa novim mogućnostima i opcijama, pa je teško tokom rada zadržati duže fokus na jednoj stvari. Veći poslovi se dele na manje delove, ali kako da se pravilno odredi koji su delovi bitniji. Šta prvo raditi i za koliko to završiti.

Ovo su sve neka pitanja na koja bi odgovor bio sistem rada poznat pod nazivom kanban. Sve aktivnosti se raspoređuju u nekoliko kolona, prva je šta se planira za raditi, druga je šta će se raditi, treća kolona sadrži šta se trenutno radi, u četvrtoj koloni je ono gotovo što se testira.

Kanban je dobar zbog toga što je opcija da u trećoj koloni, ono što se trenutno radi, mogu staviti samo tri stavke. Tek kada je jedna od njih gotova, ubacuje se naredna. Tako nema rasipanja pažnje i fokus ostaje na par stavki. Ova tehnika organizacije je poreklom iz Japana, a dodatno ju je usavršila Tojota za svoje potrebe.

 

Planiranje poslovanja

slika sa pixabay.com

Alati

Pod pojmom alati podrazumevam razne programe i web servise koji omogućavaju da se na jednom mestu i smisleno vodi evidencija o tome šta se planira i šta je odrađeno. Pre se uglavnom to radilo u nekim rokovnicima, sad je vreme da se modernizuje poslovanje.

Prvi na listi je Trello, koji je online servis, zahteva da ste povezani na Internet da bi ga koristili. Može da radi samostalno ili u vezi sa drugim servisima. Omogućava lak uvoz podataka ili njihov izvoz. Nudi toliko opcija da se praktično može prilagoditi za bilo koju namenu (kupovina, prodaja, usluge, turizam, poljoprivreda).

Tu je i grupa alata koji se koriste za CRM, to jeste upravljanje kontaktima. U startu su se koristili za poslovne kontakte, ali su vremenom se proširili za praćenje komunikacije sa kupcima.

Ove dve stavke koje sam naveo su najbitnije po meni, ali postoje tu i druge opcije koje se mogu primeniti.

Rad od kuce

izvor pixabay.com

Komunikacija

Najvažniji oblik komunikacije jeste slanje emailova, na taj način se posle zna ko je šta rekao.Tu su IM kao na primer Viber ili Skype, naravno izuzetno mnogo se koriste telefoni, a ponekad se ne može bez direktnih sastanaka.

Ovde se javljaju različiti problemi. Recimo kupci ili prodavci koriste druge kanale komunikacije i ne žele da se prilagođavaju vašim.

Na primer vi koristite Viber, oni insistiraju da to bude Skype. Ili žele samo lične sastanke radi direktne komunikacije. Mnogo je opcija šta se može desiti, a potrebno je to sve uskladiti tokom rada, da se ne gubi mnogo vremena i da na kraju rezultat bude zadovoljavajući.

Promocija

Da bi neko od vas mogao da kupi proizvod ili da vas angažuje da uradite nešto za njega potrebno je prvo da zna da postojite. Trenutno postoji veoma veliki broj načina na koji možete da se promovišete, a bitno je odabrati najefikasniji način.

Jedan od načina oko kojeg mogu da pomognem jeste SEO, što će omogućiti bolje pozicioniranje na pretraživaču i na taj način povećati vidljivost vašeg poslovanja. Drugi način je putem društvenih mreža koje se sve više koriste, a bitno je prepoznati koju najviše koriste vaši kupci.

Šta ja nudim

Postoje dve opcije unapređenja poslovanja. Prva je kada se posao tek pokreće i kada se žele od početka primeniti tehnike koje štede vreme, novac i živce. Druga malo zahtevnija je kada se već postojeći posao želi unaprediti, pa je primenu novih načina rada potrebno podesiti u hodu.

Početne konsultacije su besplatne i slobodno me kontaktirajte ukoliko imate dodatnih pitanja. Nakon toga će se u skladu sa odabranim opcijama odrediti konačna cena. Konsultacije daju okvirne podatke šta se može odraditi, a naplaćuje se konkretni predlozi kao i obuka oko korišćenja.

Nije nikakav problem da nakon konsultacija se sami dodatno informišete i primenite oo što vam predložim. Ja samo mogu da taj proces ubrzam i da pripomognem da izbegnete greške, ta pomoć nije samo teoretska već je praktična jer sam to sve uveo u svoje poslovanje.

Kontakt

organizacija posla

Kada posetioc dođe na vaš sajt, onće o vama steći utisak na osnovu onoga što ste napisali i na osnovu slika koje se nalaze na njemu. Ukoliko tu postoje neki propusti, nastaće šteta koja se kasnije teško može nadohnaditi. Ovde ću navesti neke najbitnije stavke vezane za pisanje tekstova namenjenih sajtovima.

Na početku treba reći da pisanje tekstova za sajtove nije jednostavna stvar. Postoji nekoliko načina formatiranja teksta i uopšte stila pisanja koji se međusobno značajno razlikuju. Nije isti tekst za predstavljanje proizvoda u e- prodavnici ili pisanje opisa letovanja.

Osnovna podela je na dve vrste - copywriting i content writing.  Ove dve stvari nemaju dobar prevod u srpskom jeziku, a za obe se koristi približen izraz kreativno pisanje. Pomalo je to nezgodan prevod jer ništa ne precizira.

Copywriting je u osnovi pisanje tekstova koji imaju najviše marketinšku namenu. U osnovi je cilj promocija ili pomaganje prodaje. Veoma je bitna stavka i ovakav način pisanja se koristi za opise proizvoda u e-prodavnicama, promotivne oglase, prodajna pisma, nastup na društvenim mrežama, landing page.

Sam copywriting zahteva pored određenog stila pisanja, znaje u upotrebi grafike i linkova pri kreiranju sadržaja. Takođe zahteva poznavanje nekih tehničkih stavki kao što je baunce rate i kako da se on smanji.

Content writing sa druge strane ima za cilj da određene sadržaje predstavi čitaocima, ali ovde imajući u vidu sve specifičnosti interneta. Ovde je marketing sveden na najmanju moguću meru.

Cilj je da se čitaoci informišu o nečemu kroz opširan tekst propraćen dobrim slikama. Uz to se plasiraju i linkovi koji omogućavaju da se obavi dodatno informisanje onih koji su zainteresovani.

Šta je bitno kod pisanja članaka

Realno najvažniji je posetilac sajta i da se njemu pruži odgovarajuća vrednost. Ovo nije samo kliše ili neki stereotip,nije cilj uvaljivanje proizvoda ili usluga. Korisnici se danas mnogo bolje informišu pre kupovine, što zahteva da se nastup na internetu prilagodi savremenom vremenu.

Prva stavka kod bilo kakvog teksta na internetu jeste da on mora biti što precizniji. Takođe je potrebno ispoštovati pravila formatiranja teksta, jer sada preko pola posetioca dolazi sa mobilnih uređaja.

Čitaoci članke prvo skeniraju, pa je bitno kako se postavljaju podnaslovi i kako glase, kakve su slike u sklopu članaka i šta je podebljano u samom tekstu.

Druga stavka jeste SEO (optimizacija za pretraživače), to jeste da su sami tekstovi prilagođeni tome da se razume o čemu se tu tačno radi. Ukoliko je čitav tekst dobar, posetioc se duže zadržava, što dovodi do poboljšanja pozicije na pretraživaču.

Treća stavka su linkovi, oni su važni i za posetioce i za samo indeksiranje stranice. Trebalo bi da bude par linkova koji vode na slične članke unutar sajta i bar jedan link prema nekom drugom sajtu.

Dužina tekstova zavisi od strukture gde se pojavljuje i nije najbitnija kod pisanja za sajtove. Nikako ne treba očekivati da će najduži tekst biti najbolje rangiran i posećen od strane korisnika.

pisanje tekstova za sajt

izvor - pixabay.com

Kako do kvalitetnih tekstova ?

Postoje dve opcije, da sami napišete ili da neko drugi napiše za vas. Obe opcije imaju dobre i loše strane i nijedna se ne može nametnuti kao idealna.

Ukoliko vi pišete članak, jasno je da super poznajete proizvod ili uslugu koju nudite.  Takođe veoma dobro poznajete vaše kupce i znate šta im je bitno i šta traže. Međutim mana je to što ne poznajete formatiranje za internet i SEO.

Činjenica je da se to sve može naučiti, ali je takođe i situacija takva da vi imate svoj posao. Nije baš zgodno da zapustite vaše obaveze da bi ste naučili šta su neke fraze kao na primer keyword cannibalism, bounce rate, alt tag, user friendly URL.

Ali čak i kada to naučite, samo kreiranje tekstova zahteva vreme koje opet morate da odvojite umesto da se bavite svojim pravim poslom.

Druga opcija je da angažujete nekoga da to odradi za vas, što opet ima svoje mane i prednosti. Da krenemo od mana, angažovani pisac ne poznaje to čime se vi bavite  i nerazume baš najbolje potrebe vaših kupaca. Potrebno je vremena dok prouči te stavke, ne može baš odmah da počne pisati.

Prednosti su što poznaje kako treba pisati, zna kako trebaju izgledati tekstovi od 400 reči a kako oni od 2000 reči. Poznaje razliku između poruke na društvenim mrežama od one koja će se poslati putem emaila (newslettera). Takođe poznaje optimizaciju za pretraživače i vrlo verovatno da ima kontakte koji mogu da obezbede relevantne linkove ka vašim tekstovima.

Kontaktirajte me ukoliko imate pitanja ili radi konsultacije oko pisanja tekstova. To je besplatna opcija.

Kolika je tu cena zapravo ?

Cena se formira u zavisnosti od količine i kvaliteta, kao i za sve uglavnom što ide.  Cene se kreću od 700 dinara za 1000 reči, pa naviše. Ta cena ne podrazumeva optimizaciju za pretraživače.

Sa optimizacijoom za pretraživače bi cena bila od 1500 dinara za 1000 reči.

Ukoliko se odlučite za poručivanje tekstova, nebitno za koju namenu nikako se nemojte isljučivo voditi onim što su pisci napisali u svojim ponudama. Ipak su oni stručnjaci za promociju.

Potrebno je tražiti da vidite njihove ranije radove i videti kako se oni rangiraju na pretraživačima. A možete se osloniti i na preporuke drugih koji su pre vas angažovalli nekoga da piše za njih.

Od dobrog pisca prilično zavisi kako će se vaš tekst rangirati na pretraživaču i da li će se uopšte pojaviti na prvoj strani Googla. Ako jeftino platite tekst i on se nađe na trećoj strani pretrage, njega niko nikad neće posetiti.

Šta ja nudim

Prva stvar su konsultacije koje su besplatne, potrebno je samo da me kontaktirate. Potrebno je da predstavite šta treba da se objavi i gde, te da objasnite kakav cilj želite postići. Ako imate proizvod ili uslugu da se infomišete kako da na najbolji način to predstavite potencijalnim kupcima.

Konsultacije se obično obavljaju pomoću e-maila, po potrebi Skype ili sastankom uživo. To je deo koji je besplatan.

Nakon što utvrdimo šta bi bilo najbolje dolazi do dogovora vezanih oko pisanja tekstova. Cena za prosečan tekst od 1000 reči bi bila 1500 dinara. U zavisnoti od zahtevnosti tekstova cena bi išla gore ili dole.

Svi teksto cu unikatni, gramatički ispravni i optimizovani za pretraživače.

Postoji mogućnost i da napišem neki tekst u zamenu za link, takozvani guest posting.

Kontakt

Na internetu ima veoma mnogo sajtova i svaki dan se pojavljuju hiljade novih. Najbolja opcija da se istaknete među njima jeste da se prilagodite smernicama koje su preporučili pretraživači. Postoje tri veće kategorije gde se mogu odraditi poboljšanja: tehnički uslovi, na sajtu(on page) i van sajta (off page).

Prosto rečeno optimizacija za pretraživače je određeni niz poslova koji trebaju da se odrade na sajtu, a za uzvrat će se taj sajt bolje pozicionirati prilikom pretrage. Sve stvari koje se gledaju su na neki način povezane sa tim koliko je sajt prilagođen za posetioce.

Pretraga pomoću Googla

preuzeto sa pixabay.com

Ko je na prvoj strani rezultata pretrage dobar je, ko je prvi u rezultatima pretrage, taj je najbolji. Možda ne najbolji po kvalitetu, ali svakako najbolji po broju posetilaca koji mu stižu sa Googla.

A sistem je jednostavan, iako ima mnogo stavki ali su sve one usmerene da obave jednu funkciju. Sve mora biti u funkciji korisnika, tog posetioca koga želimo dovesti na naš sajt. Zapitajte se koliko ste se potrudili da olakšate korišćenje sajta svojim posetiocima.

Na šta sve treba obratiti pažnju

Okvirno je sve to jasno, postoji opšte uputstvo koje je ekipa oz Googla napravila. Tu su najvažnije opšte stvari koje bi trebale nekako da se podrazumevaju. Ovde ću navesti neke od stavki, a posle ću navesti par primera.

Ovo je spisak bitnih stavki, ali redosled neznači da su neke bitnije od dugih. Neću ovde puno pisati objašnjavajući šta i kako  za svaku stavku. Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih za neke stavke, javite se porukom pa ću dodatno objasniti.

    • sitemap.xml
    • robots.txt
    • ključne reči i fraze
    • unutrašnji linkovi
    • spoljašni linkovi
    • prilagođenost za mobilne uređaje
    • kvalitetan sadržaj
    • unikatan sadržaja
    • dužina saržaja
    • promocija na društvenim mrežama
    • skripte i kod da budu urađeni po novim standardima
    • korišćenje title i alt taga
    • domen
    • hosting
    • SSL sertifikat
    • prijateljski URL
    • struktura kategorija
    • broj poseta sajtu
    • vreme zadržavanja posetilaca
    • poštovanje autorskih prava

Ova lista je okvirna i ni izbliza na njoj nisu sve stavke o kojima se priča kada se radi optimizacija sajtova za pretraživače. Sada će neki da se slože sa njom mada ima i onih koji će je negirati. Naravno iz Googla stižu neki uopšteni odgovori vezani za optimizaciju sajtova, ali ništa preterano precizno definisano.

procena statistike

izvor - pixabay.com

Nekoliko primera

Mada deluje logično veoma je bitno da vam na sajti nema virusa ili malwera.  Stvar je da kada se sajt napravi on zahteva da ga redovno održavate. Svi delovi sajta moraju biti updejtovani na najnovije verzije. Ako ima nekih prospusta sa tim u vezi, to je potencijalna opasnost.

Neko može iskoristiti taj nedostatak i instalirati problematičan kod. Kada Google prilikom indeksiranja primeti problem, takav sajt naglo pada u rezultatima pretrage, a ubrzo bude i isključni u potpunosti.

Trenutno se sajtovima u velikom broju slučajeva pristupa preko mobilnih uređaja. To nije samo da su sajtovi responziv i da se prilagođavaju svakom uređaju. Sada se dosta gleda na brzinu učitavanja i na to njegov izgled bude mobile frendly. Sajtovi koji ne ispunjavaju dobro ove standarde će se lošije prikazati u rezultatima pretraživanja preko mobilnih uređaja.

Ukoliko se desi da ne postoji strana koju posetilac želi posetiti, prikazuje se greška 404. Recimo obrisali ste neku strani, ali je negde ostao link ka toj strani. Da bi se postioc zadržao zgodno je na toj strani lepo pozicionirati formu za pretragu ili spisak kategorija na sajtu.

Hosting je veoma bitna stvar, potrebno je odabrati onaj paket koji optimalno odgovara vašim potrebama. Za razliku od sajta gde se sve može podesiti prema potrebama vlasnika sajta, na serveru nema baš mnogo opcija koje se mogu prilagođavati potrebama vlasnika sajta.

Materijal koji se koristi na sajtu mora biti od vlasnika sajta ili on treba  imati dozvolu da ga koristi. Na žalost prilično je raširena pojava da se neke stavke uzimaju iz drugih izvora bez dozvole. Ovo se sada relativno lako utvrđuje i vlasnik autorskih prava može da javi Googlu da se na tom sajtu krši zakon, nakon čega sledi opomena i kazneni penali.

Kako se radi SEO

Najbolje je kada se počne od starta, pre pravljenja samog sajta. Prvo se odabere dobar domen, zatim dobar hosting gde će sajt biti smešten. Zatim se osmisli struktura kategorija na sajtu i odabere se CMS sa kojim će se raditi.

Kada se sajt podigne, instalira se Google Analytics i sajt se poveže sa Google Search Consolom. Na taj način se može pratiti statistika vezana za posetu. Potom sledi unošenje sadržaja i njegova promocija da se privuku posetioci.

Najveći deo toga se odradi jedanput i nakon toga se samo povremeno proverava da li je sve u redu.

Optimizacija za pretraživače je proces koji uvek traje. Treba raditi provere da li je sve u redu, da li je sadržaj koji se objavljen dobro napisan, da li su svi delovi sajta na najnovijim vezijama.

Malo je komplikovanije kada se optimizacija za pretraživače počinje primenjivati na postojećim sajtovima. Posebno je nezgodno ako se o tome pre nije vodilo nimalo računa.

Važno je znati da se aktivnosti oko toga ne mogu odraditi za nedelju ili dve, već je potrebno bar 6 meseci od početka aktivnosti da bi se videli rezultati.

Zašto je SEO važan

SEO je važan zbog krajnjih rezultata, potrebno je predstaviti sajt posetiocu da bi on došao i pogledao ga. Ali tu na scenu stupa optimizacija, jer je bitno da se vaš sajt predstavi pravom posetiocu.

Ljudi kod nas uglavnom na sajtove dolaze tako što koriste Google pretragu. Preko 98% poseta ode na linkove koji se nalaze na prvoj strani., Poneko zaluta i na drugu stranu rezultata pretrage, ali niko ne ide dalje.

Međutim bitno je da napomenuti da nije svaka optimizacija preporučljiva za korišćenje na sajtu. Black hat je nešto što treba izbegavati, to su metode koje Google algoritam brzo prepoznaje i potom kažnjava sajtove koji ga koriste.

osnove optimizacije za pretraživač

Koliko košta SEO

Ovo je verovatno najzanimljivije pitanje, jer ako ima toliko mnogo posla sigurno je veoma skupo. Tako bar kaže nekako logika, međutim situacija je drugačija.

Mada deluje kao da ima mnogo posla, to se sve može podeliti i raditi po segmentima. Na taj način se cena može korigovati prema potrebama vlasnika sajta.

Prvi kontakti i neke osnovne analize se najčešće ne naplaćuju. Nakon toga se radi procena koliko je sati potrebno da se nešto odradi i pomnoži sa cenom po satu.

Tu je i opcija uzimanja paketa gde su cene unapred definisane, a kreću so oko 400 eura za osnovnu verziju optimizacije u punom kapacitetu. Postoje tu i neke ponude po nižim cenama, ali one obuhvataju samo određene delove poslova koji trebaju da se odrade.

Na kraju moram spomenuti opciju da možete i sami raditi na optimizaciji za pretraživače, samo će trebati više vremena da se postignu dobri rezultati. Ukoliko već imate posao i sajt vam služi za plasiranje roba ili usluga, verovatno vam je bolje da angažujete nekog stručnjaka. A da se vi za to vreme posvetite vašem poslu.

Šta ja nudim

Prve konsultacije i osnovna analiza su besplatni. Ovo važi kako za postojeće sajtove, tako i ako tek planirate da napravite neki novi. Nakon toga se možemo dogovoriti koji deo će se raditi i na osnovu obima posla se dogovorimo za cenu.

Znači ja nenudim gotove pakete, pa zato nema ni unapred definisane cene. Kada se javite mogu vam pokazati neke radove na kojima sam radio u prethodnom periodu.

Ukoliko vam treba dodatnih informacija vezanih ono o čemu sam pisao ili imate nekih drugih pitanja vezanih za SEO kontaktirajte me i rado ću da odgovorim.

Kontakt

cena seo

Da bi se obezbedila poseta sa Googla neophodno je da se odradi optimizacija sajta. Trenutno je situacija takva da je posećenost sa mobilnih uređaja veća nego ona sa desktop računara. Nikako ne treba biti optimista i verovati pričama da je dovoljno da je sajt responziv i da je to sasvim dovoljno.

Oni koji su odradili pre nekog vremena podešavanja stavki u sklopu sajta da bi bili bolje rangirani prilikom pretraživanja moraju sada da provere kako su pozicionirani prilikom pretrage sa mobilnih. Ljudi kojima nije odrađena optimizacija sajta do sada bi trebali da pažnju posvete podjednako mobilnim i desktop opcijama.

Ceo postupak je jednostavan, odradi se provera i na osnovu dobijenih rezultata se vrše ispravke. Cilj naravno nije dobijanje savršenog sajta, sasvim je u redu da bude malo iznad proseka.

Alati za proveru kako je odrađena optimizacija za sajtove

Možda bi naslov ovog dela teksta trebao imati napomenu da je ovo sve posvećeno proveri za mobilne telefone i tablete. U osnovi ako tražite alate za proveru kako je odrađen SEO, većina rezultata je namenjena za proveru desktop konfiguracija. Za proveru optimizacija za pretraživače pri korišćenju mobilnih ima značajno manje opcija u ponudi.

Optimizacija veb sajta

U samom startu kad su se počeli koristi mobilni za posete sajtovima bilo je dovoljno da su responziv. Na taj način su se prilagođavali svim uređajima bez obzira na dimenzije ekrana. To je bilo dosta davno, sad se gleda na još neke faktore koji ulaze u SEO. Neki od njih su koliko je sajt brz prilikom učitavanja i koliko je mobile friendly.

Prvo ću ovde predstaviti par alata za analizu koju je razvio Google. Ovo su dosta dobri servizi za analiziranje, međutim saveti koje daju za sređivanje stanja su veoma škrti.

►► Prvi je PageSpeed Insights (https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/) koji se među prvima pojavio. Nudi uporedo praćenje rezultata za mobilne i za desktop. Uvdedene su određene izmene nedavno tako da se za posećenije sajtove dobijaju precizniji izveštaji. Rezultat koji se dobije je dovoljan da se kvalitet optimizacije sajta značajnije popravi.

 Google analiza

►► Drugi alat je Google mobile friendly (https://search.google.com/test/mobile-friendly) koji ima za cilj da vidi koliko je sajt prilagođen korišćenju na mobilnim uređajima. Veoma korisna stvar, jer podešavanjem vešeg sajta da bude lak za korišćenje ćete povećati zadržavanje korisnika na njemu.

Ovde se nemere tehničke ferformanse, već samo ono što utiče na korisnički doživljaj (veličina fontova i raspored elemenata na sajtu). Ukoliko posedujete e-prodavnicu svakako je neophodno da ovaj test bude bez greške.

Optimizacija sajta za mobilne

►► Treći alat je Google mobile speed test (https://testmysite.withgoogle.com/intl/en-gb) je najnoviji i njegova namena je merenje brzine kojom se sajt učitava na mobilnom ili tabletu. Ova brzina je veoma bitna jer što je duža to više posetioca odustaje od posete sajtu.

Brzina je najnoviji faktor koji je postavljen kao bitan kad je u pitanju optimizacija sajta za mobilne i tablete. Nikako nije najvažniji faktor, ali će svi oni koji obrate pažnju na ovo poboljšati svoje pozicije globalno.

Test your mobile speed

►► Četvrti alat je Mobile test (http://mobiletest.me/) kojiomogućuje proveru kako sajt izgleda na različitim uređajima. Oko upotrebe dobijenih rezultata bi se moglo raspravljati, koliko su korisni. Međutim nije loše proveriti kako će testiranje dati rezultate.

►► Peti alat je Screnfly (http://quirktools.com/screenfly/) koji takođe omogućava proveru izgleda sajta na različitim uređajima. Ovaj osim testova na mobilnima nudi i druge opcije kao što su tablet ili desktop.

►► Šesti alat je Ready mobi (https://ready.mobi/) i on je dobar pošto daje precizan prikaz grešaka koje treba rešiti radi bolje optimizacije sajta. Testiranje je zanovano na preporukama W3C standards, Yahoo's YSlow i Google's Page Speed guidelines.

►► Sedmi alat je Responsinator (http://www.responsinator.com/) koji nudi jednostavan prikaz na različitim dijagonalama ekrana. Nažalost nema nekih preporuka šta bi trebalo ispravljati ili bar saveta.

►► Osmi alat je Dareboost (https://www.dareboost.com/) daje weoma opširan izveštaj sa spiskom konkretnih grešaka i savetima. Nije sve obavezno vezano za optimizaciju sajtova za monilne telefone, ali je svakako korisno da se odrade poboljšanja.

Ovo je neki spisak koji ne treba uzimati zdravo za gotovo. Uvek se pojavljuju novi alati, a neki stari odlaze u prošlost. Ne treba zanemariti ni lično proveravanje sajtova na tabletima ili mobilnim telefonima.

cena seo

AgeThemes